lauantai 7. helmikuuta 2009

Huonoimpien johtajien aikakausi?

George W. Bushia on sanottu Yhdysvaltojen kaikkien aikojen huonoimmaksi presidentiksi. Presidentti Ronald Reaganin kehutaan panneen alulle sosialistisen järjestelmän sortumisen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Bush onnistui romuttamaan maailman kapitalistisen talousjärjestelmän. Valtakautensa jälkeen Bush on sanonut, että historia tulee tuomitsemaan hänet. Ehkä joskus saadaan tietää, oliko Yhdysvaltojen talouden tuho Bushin politiikan tulosta vai jouduttiko se vain kehitystä, joka joka tapauksessa olisi ollut edessä. Kolmas vaihtoehto on se, että katastrofi olisi ollut edessä Bushista huolimatta. Tosiasia on se, että Bushin toimien tuloksena Suomessakin joka päivä jaetaan lomautuslappuja ja irtisanotaan ihmisiä.

Rooman kirkolla on ollut vuodesta 2005 lähtien uusi paavi, Benedictus XVI. Paaveja on ollut niin kauan - lähes 2000 vuotta - että on vaikeaa nimetä ketään kaikkien aikojen huonoimmaksi tämän viran hoitajaksi. Selvästi on nähtävissä, että Benedictus XVI on jo kolmena ensimmäisenä vuotenaan osoittautunut viime aikojen huonoimmaksi Katolisen kirkon johtajaksi.

Benedictuksen edeltäjä Johannes Paavali II rakensi hyviä suhteita kaikkialle maailmaan. Hänen ohjelmassaan oli myös keskustelut muiden uskontojen edustajien kanssa. Ensi töikseen Benedictus suututti islamin kannattajat tekemällä islamista yksiselitteisesti väkivallan uskonnon.

Kirkkojen kesken on jo yli sadan vuoden ajan tehty yhteistyötä, jonka tavoitteena on palaaminen kirkon alkuvuosisatojen jumalanpalveluskäytäntöön. Benedictus on turhentanut tämän työn. Hän haluaa edistää latinankielistä Rooman omaa messua. Hän on myös määrännyt katoliset asiantuntijat vetäytymään ekumeenisista asiantuntijaelimistä. Kysyessäni katoliselta liturgikolta, mitä hän ajatteli paavistaan, hän teki oksennusta kuvaavan liikkeen.

Opiskeluaikanani esitettiin Kansallisteatterissa näytelmää “Sijainen”. Se käsitteli Rooman kirkon suhdetta juutalaisvainoihin. Kirkko vaikeni niistä. Benedictuksen nyt johtama kirkko on joutunut käymään pitkän, kivuliaan ja perusteellisen tien tarkastellen suhdettaan holokaustiin. Nyt Benedictus on ottanut suojelukseensa piispa Richard Williamssonin, joka kiistää holokaustin olemassaolon. Tämä on täysin käsittämätön teko paavilta ja erityisesti saksalaissyntyiseltä kirkon johtajalta.

Rooman kirkko on kestänyt lähes 2000-vuotta. Niinpä on vaikeaa uskoa, että edes Benedictus pystyisi sitä tuhoamaan. Se on jo nyt selvää, että valtavasti vahinkoa hän pystyy saamaan aikaa valitsemallaan “kaikkien aikojen huonoimman johtajan” -politiikallaan.

Ei kommentteja: