lauantai 22. kesäkuuta 2013

Elämäni huippuhetkiä: 1 Pappi, kuningas ja profeetta

Motto: Elämää ei mitata hengenvetojemme vaan niiden paikkojen ja hetkien määrällä, jotka koemme henkeäsalpaavina.
Schultz, Patricia 2007: 1000 Places To See Before You Die. Maailmanmatkaajan käsikirja. s.l.: h.f.ullmann. s. iii.


Kun Seppo. A.Teinonen oli kuuluisuutensa huipulla, häntä haastateltiin vähän väliä tiedotusvälineissä - niin kun silloin sanottiin. Kerran haastattelija kysyi häneltä hänen elämänsä merkittävintä tapahtumaa. Kysyjä lienee odottaneen vastaukseksi Vatikaanin toista kirkolliskokousta tai jotain vastaavaa. Teologiselle linjalleen uskollisena SAT vastasi: kaste. Hänen uskollisena oppilaanaan minä ajattelen, että se oli minunkin elämäni huippuhetki.

Sota-aikana synnyinkaupungissani Porissa oli pappina T.H. Salonen. Pappien vähyyden vuoksi kasteet toimitettiin yhteiskasteina. Kerrotaan, että Salosella olisi näiltä ajoilta Suomen ennätys yhdellä kertaa kastetuissa lapsissa. Heitä olisi ollut 44. - Äitini halusi kotikasteen. Pitkän taivuttelun jälkeen Salonen suostui tulemaan meille kotiin kastamaan. Talomme oli parisen vuotta vanha. Lasta oli yritetty 9 pitkää vuotta.

Vuoden 2011 Societas Liturgican konferenssi pidettiin Ranskan Reimsissä. Aiheena oli kuinkas muuten kaste. Olimmehan me frankkien kuningas Klodovigin kastepaikalla. Siitä kasteesta alkoi syntyä nykyinen Alppien pohjoispuolinen Eurooppa. Konferenssissa kuulin kiinteytyksen kasteen merkityksestä: Vanhassa Testamentissa on kolme virkaa, joihin ihminen voidellaan. Ne ovat pappi, kuningas ja profeetta. Uuden liiton vihkimyksessä, kasteessa ihmiselle annetaan nämä kaikki kolme tehtävää. Hengellisessä regimentissä jokaisella kristityllä on yleisen pappeuden kautta tehtävä julistaa evankeliumia sanoin ja töin. Maallisessa regimentissä hänen tehtävänsä on kuninkaan. Hänen tulee ohjata niitä, joiden yli hänellä on valtaa. Profeettana hänen tulee kyseenalaistaa molemmissa. Hänen tulee kritisoida myös omaa toimintaansa. Elämäni rikkauteen on kuulunut, että olen saanut toteuttaa kaikkia kolmea kasteessa saamaani tehtävää.

1 kommentti:

Valma Luukka kirjoitti...

Kiitos Tapio. Hieno kirjoitus ja todistus Jumalan armosta ja rakkaudesta. Jatkamme tällä linjalla. Minutkin äitini oli luvannut Jumalalle jo ennen syntymääni; siis Jumalan palvelijaksi. Minut kastettiin Koiviston kirkossa. Mentiin jään yli vastarannalta.